welc0me t0 my blog!

Saturday, December 11, 2010

diaLek neGeRi mELaka ^_^

assalamualaikum wbt 
apa khabar rakan2 bl0g?
harap-harap anda anda sihat sihat belaka
hehe..

agak mereng..
betul atau tidak?
hahaha
ye~
mengapa?
lalalalalala~

haa... cm gini.. ari ni ana nk bukak kelas bhs..
bhs melaka. hahaha
cmni.. after ana masuk ke alam universiti..
alam baru nak jd dewasa kan..?
haa..
ana disoal oleh kawan2 maktab..
kwn2 kelas..
nseb bek x roomate! hee~
roomate ana org melaka gak~
haha~

ok. smbung balik..
disoal pasal loghat melaka ni..

.
haaa.. mcm ni.. MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH ni xde loghat benau-benaunye..
eh.. alamak!
dah tergune..
heee..
xde loghat sebenarnye..
kalau diikutkn cube dgr org melaka ckp..
dia ckp bhasa melayu biasa je..
cuba tgk orang kelantan cakap camne? orang kedah, orang pahang, kan lain. tapi cuba tengok melaka punya loghat.mana ada jauh beza dengan bahasa melayu yang kita guna sehari2 tu?btol tak? lagi satu ana rasa mungkin sebab kesultanan melayu bermula dekat melaka, so bahasa melayu punya origin pun dari situla. kalau ada yang cakap dulu2 ada gak kerajaan kedah tua yang lagi tua dari kerajaan melaka, mungkin btol.tapi diorangkan pakai bahasa sanskrit.
bahasa melaka ini juga bahasa yg paling menepati tatabahasa bahasa melayu di malaysia ^_^

mcm ni..
org melaka bercakap mcm bhs melayu baku je~
tapi ada org lain ckp bhs melaka kasar..
haaa...
di sini ana nk betulkan sikit.. huhuhu
bahasa melaka x kasar..
cume org yg bercakap tu je yg mmbwanye mnjadi kasar..
x semua org melaka kasar..
 ada 3 kategori bahasa melaka ni..
1. ikut bunyik muar 1,
2. ikut bunyik cakap org minang
3. bahasa melaka piau (pure)

ramai org kata bhs melaka kasar krn ada dgr org maki-maki ..
haaa~
itu yg no 1 dekat2 area muar..
yg nk ke johor~
mereka suka guna pehal, hawau and so on..
pd kita hawau tu biasa dckpkn dgn org yg rapat sebagai gurauan..
tapi bila org luar dgr, boleh jd gaduh.
huhuhu..

yg no 2.. ikut ckp org minang tu..
mcm ni..
saya ditukar kpd den
kau ditukar kpd ekau
yg tu dekat dgn area2 alor gajah, simpang 4, lubok china , masjid tanah.. sume nk dekat ke n9..

yg no 3 tu biasa nya diguna oleh org bandar melaka..
yg dkt town..
even kite boleh dgr bdk2 sekolah pun ckp cmtu..
cmne tu?
hehehe...
kebanyakkan perkataannya diakhiri dgn huruf "e" & "u"
macam.. 
biar betul => biau betul..
pasar pagi => pasau pagi
saya => saye
kereta => kerete


haaa..
da dpt dah?
hehehe...
mcm tu lah kisahnya..
namun bhs melaka x la pekat seperti org lain sangka..
x semua perkataan yg berakhir dgn "R" digantikan dgn "U" & "A" digantikan dgn "E"..
x semuanya..
huhuhu
mcm yg pernah ditanya oleh kwn sy..
::: syazliana @ kak syaz

mcm mana nk sebut 1 dlm bhs melaka?
is it satau?
hehhee~


kan ana da ckp x semua... hehhee.. jadi kt bwh ni ada sikit perkataan yg disebut lain... selamat membaca ^_^



Ambik = ambil
Ambuat = buat apa  (ko pergi sane ambuat? xde kje lain ke)
Ambo = hamba
Apo  /  ape = apa
Bayar = bayau
Balajau = Belajar
Benau = benar
Besau = besar
Cabau = Cabar
C0ti =cuti
Dara/ank dara = panggilan kpd bdk2 perempuan
Dapek = dapat
Dak = budak ( dak ali gi mana ek?
Den = saya
Dengau = dengar
Dudok = duduk/ tinggal
Dokek = dekat
Ekau = engkau
Ghumah = rumah
Goa = saya
Gobok = almari 
Haku = aku
Hanjing = anjing
Iyo / iye = ye
Jang /bujang = panggilan kpd bdk2 lelaki
Kau = Engkau
Kabau= khabar ( ape kabau ko?)
Kasau = kasar
Kebau = kerbau
K0nci =kunci
Kuak =Suruh org ke tepi (bdk2 ni kuak sikit.. nenek nak lalu)
Lado = lada
Lalok =lelap / mabuk 
Lebau = lebar
Lempau = Lempar
lopak - bekas pensel (bukan lopak air tepi jalan) haha
Loteng = tingkat atas (dibina drpd rumah teres 1 tingkt)
Lu = anda
Melengkau  = Melengkar
Membulau - membuta/tido
Mencanak - lari laju/lari lintang pukang
Nau = sangat
Oghang  = orang
Pasau = Pasar
Pagau = Pagar
Pehal = apa hal
Pencong = memotong (ketika racing je)
Periuk = piok
Rajo = raja
Tampau = Tampar
Teko = cerek
Ulau = Ular




haaa.. dah paham dah?
hehe..
lepas ni bolehlah try speaking melaka..

ye.. mesti yg dah baca ni duk terpikir2..
hmm..
bahasa melaka ada bunyi n9 sikit dan johor sikit.. kl sikit..
kesimpulannya 95% bhs melaka ni sama dgn kl.. 
seperti yg ana kata td..
bhs melaka ialah bhs melayu biasa..
3%  sama mcm n9 sbb ada tempat2 di melaka ni dekat dgn n9..
dan 2 % lg mcm bhs johor :)
haaa.. lagi satu, perkataan AKU & KAU tu tidak kasar sebenarnya..
kerana ia merupakan perkataan seharian org melaka.. mcm kedah cheq & hang kan? kelantan kawe & demo..




ye.. bhs ni kalau org luar dengar agak kasar.
tetapi penyampaiannya berlainan tertakluk kpd si penyebutnye =)
kata-kata makian juga ada cuma ana x share disini..
kata-kata makian itu tidak bermaksud untuk  memaki individu lain tetapi hny sbg basahan mulut & gurauan hati. jadi, kalau dengar org melaka ni ckp kasar maki ke,  cakap terus terang macam straight to the point je.. jgn kecik ati ye. huhuhu

ana percaya.. walaupun
orang-orang melaka ni cakap terus terang tapi hati mereka sgt suci.. biasalah, org yg biasa straight to the point, hati baik..cuma x reti kawal mulut. ^_6


jadi.. kawan-kawan ana ada tny ana kenapa x ckp melaka?
haa~
kenapa ek?
heeeeeeeee~

{poyo jek}
sbb mereka dgr ana selalu ckp dialect kedah. pekat lg.
haha
hal ini kerana..
hahha~
ana pun xtahu kenapa ana x ckp melaka sbb mungkin ana terperanjat dgn kehadiran rakan2 ana yg berbahasa kedah pekat, terengganu pekat, kelantan pekat.. huhuhu

xpe. insyaallah nanti ana ckp melaka ye..
hahaha

ye. ana bangga menjadi anak melaka.. nk dgr dialect melaka cmne die ckp?


AKU BANGGA JADI ANAK MELAKA!







p/s - entri diatas tidak bertujuan untuk membangkitkan semangat kenegerian atau semangat perkauman. cuma memperkenalkan sahaja sedikit sebanyak tentang negeri melaka.dan untuk memberi penjelasan kepada stigma2 negatif yang mungkin sesetengah dari semua orang dah salah anggap.orang kata tak kenal maka tak cinta.maka dengan kau kenal macam mana orang melaka, maka dari situ lah kita boleh membina semangat perpaduan didalam perbezaan


sekian. itu sahaja post ana kali ini.. sehingga ketemu ke post lain. salam~ 

13 comments:

  1. salam...jom blja bahasa melaka.huhu...
    jom jadi ank jati negeri masing2..(pdhl dh pun...haha)
    aku ank jati ngri terengganu..huhu

    ReplyDelete
  2. jom blajar bhasa kelate lak,
    nak x?? hehehe..

    ReplyDelete
  3. shera: wassalam. haha. jom3. dah, ana sudah menjadi ank jati melaka :) ^_^

    kak ahsfantasy24: hehe.. nana tgah belaja kak kecek kelate nih. heee~ :) sikit tawu la. hehe..

    ReplyDelete
  4. hahahaha....sy suka ckp melaka..kedah..we learn different language..a'ah..sy dh biasa dngn bhasa melaka..memang mula2 cam kasar,lme2 biasa je..coz kelantn pn ader jgk cmtu..orng len dngr cm kasar jgk..orng melaka memang baik..weeeee...

    ReplyDelete
  5. kedah: betui3.. melaka: betul3..
    hehe
    pndai kak syaz! ^_^
    kawe nk blajo kecek klate loni kak.. hehehhe~ betui dak?

    ReplyDelete
  6. ayah sy dialek no1 mak sy dialek no3 ^^

    ReplyDelete
  7. nk bljr semua bahasa..kn kita 1 malaysia hehe

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Betul tu.. ikut daerah.. sempadan johor mcm muar skit. Daerah alor gajah serupa n9. adat pun ikut negeri 9. Ada sejarah kat daerah alor gajah ni. Ramai x tau hal ni..

    ReplyDelete
  10. Mirip bahasa minang dialek solok selatan di sumatera barat,seperti kata pagau,banau,ulau.contoh kalimat: ulau malingkau2 di ateh pagau masuak dalam saghawau(celana) :'v

    ReplyDelete